Effect of symbiotic microorganisms on the foraging behavior of corn
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a12n2.4099Keywords:
Creole corn, forage yield, morphological components, bacteria, mycorrhizaeAbstract
Promoters of plant growth considered an alternative to increase crop yields and reduce production costs in modern agriculture. The objective was to evaluate plant growth promoters in productivity of various varieties of corn for forage purposes and the behavior of their morphological components, in Soledad of Graciano Sánchez, S. L. P. at 22o 12' LN and 100o 51' LO, at 1 835 m altitude. The climate is dry cold, with an average annual temperature of 18o C and annual precipitation of 350 mm. 10 varieties of native or local corn and recrossed hybrids from different origins were used, to which Azospirillum brasilense, Azospirillum b. + Ectomycorrhizas, Azospirillum b. + Bacillus subtilis, Azospirillum b. + Trichoderma harzianum and the control without growth promoter. Plant height, diameter and number of leaves were measured, as well as the yield of leaf, stem, corn and total green matter. A random block statistical model and Tukey mean comparison test at 0.05 were used. The results showed that there was an effect of the varietie on the height, diameter and number of leaves, as well as on the yield of leaves, stem, corn and total, and effects of the plant growth promoters on number of leaves, yield of leaves, corn and total (58150 kg ha-1), and the control showed lower values (47 250 kg ha-1). This shows that the use of growth promoters is an alternative to increase performance.
Downloads
References
Aguilar-Carpio C, Escalante-Estrada JAS, Aguilar-Mariscal I, Rojas-Victoria NJ (2022) Rentabilidad y rendimiento de tres genotipos de maíz en respuesta al biofertilizante y nitrógeno, en clima templado. Biotecnia 24(2): 77-83. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v24i2.1603
Aguilar-Carpio C, Escalante-Estrada JAS, Aguilar-Mariscal I, Pérez-Ramírez A (2017) Crecimiento, rendimiento y rentabilidad del maíz VS-535 en función del biofertilizante y nitrógeno. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 4(12): 475-483. https://doi.org/10.19136/era.a4n12.1000.
Aguilar-Carpio C, Escalante-Estrada JAS, Aguilar-Mariscal I, Mejía-Contreras JA, Conde-Martínez VF, Trinidad-Santos A (2015) Rendimiento y rentabilidad de maíz en función del genotipo, biofertilizante y nitrógeno, en clima cálido. Tropical and Subtropical Agroecosystems 18(2): 151-163.
Canizalez-Silva M, Blanco-Macías F, España-Luna MP, de la Rosa-Rodríguez R, Lozano-Gutiérrez J, Lara-Herrera A (2024) Microorganismos en la biofertilización del cultivo de maíz como complemento a la fertilización química. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 11(1): e3903. https://doi.org/10.19136/era.a11n1.3903.
Chen J, Lü S, Zhang Z, Zhao X, Li X, Ning P, Liu M (2018) Environmentally friendly fertilizers: A review of materials used and their effects on the environment. Science of the Total Environment 613-614: 829-839. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2017.09.186
De-Souza R, Ambrosini A, Passaglia LMP (2015) Plant growth-promoting bacteria as inoculants in agricultural soils. Genetics and Molecular Biology 38(4): 401-19. https://doi.org/10.1590/S1415-475738420150053
FIRA (2022) Agrocostos. Costos de producción agrícola 2022. https://www.fira.gob.mx/Nd/AcercadeNosotros.jsp. Fecha de consulta: 10 de febrero de 2024.
García E (2004) Modificaciones al sistema de clasificación climática de Koppen. 5ª Edición. Instituto de Geografía UNAM. México. 90p.
García-de la Paz NC, Gallegos-Robles MA, González-Salas U, Rodríguez-Sifuentes L, Mendoza-Retana SS, Sánchez-Lucio R (2022) Potencial de Bacillus nativos de la Comarca Lagunera como biofertilizante en la producción de maíz forrajero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 13(28): 253-261. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i28.3280
González JD, Mosquera JD, Trujillo AT (2015) Efectos e impactos ambientales en la producción y aplicación del abono supermagro en el cultivo de sandía. Revista Ingeniería y Región 13(1): 103-111.
Khabbaz SE, Ladhalakshmi D, Babu M, Aravindaram K, Ramamoorthy V, Saravanakumar D, Al-mughrabi T, Kandasamy S (2019) Plant growth promotion bacteria (PGPB) – A versatile tool for plan health management. Canandian Journal of Pesticides & Management 1(1): 1-25. https://doi.org/10.34195/can.jppm.2029.05.001.
Loredo OC, López RL, Espinosa VD (2004) Bacterias promotoras del crecimiento vegetal asociadas con gramíneas: Una revisión. México. Terra Latinoamericana 22(2): 225-239.
Márquez-Cruz S, Martínez-Cruz M, Acosta-Roca R (2022) Efecto de rizobios en el crecimiento y rendimiento del cultivar de maíz (Zea mays L.). Cultivos Tropicales 43(4). https://cu-id.com/2050/v43n4e05
Puente FM, Rodríguez HS, Gayosso BO, Mendoza VR, Oyervides GA (2016) Inoculación de bacterias diazotroficas en genotipos de maíz forrajero. Revista Iberoamericana de Ciencias 3(4): 37-44.
Rai A, Nabti E (2017) Plant growth-promoting bacteria: Importance in vegetable production. In: Zaidi A, Khan MS (eds) Microbial strategies for vegetable production. Springer International Publishing AG. Switzerland. pp. 23-48. https://doi.org/10.1007/978-3-319-54401-4
Reyna HR, Díaz NJF, Ayvar SS, Mena BA (2023) Inoculación de microorganismos promotores de crecimiento en etapas iniciales de maíz. Editorial Eliva Press. Republica de Moldavia, Europa. 103p.
Reis VM, Baldini JI, Baldini VL, Dobereiner J (2000) Biological dinitrogen fixation in gramineae and palm trees critical. Reviews Plant Sciencies 3(19): 227-247. https://doi.org/10.1080/07352680091139213.
Rivas JMA, Mendoza PSI, Sangerman-Jarquín DM, Sánchez HMA, Herrera CCA, Rojas GAR (2020) Evaluación forrajera de maíces de diversos orígenes de México en la región semiárida. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas Número Especial 24: 93-104. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i24.2361
Rivas-Jacobo MA, Carballo-Carballo A, Quero-Carrillo AR, Mendoza-Pedroza SI, Vaquera-Huerta H, Rivas-Zarco M, Sánchez-Hernández MA (2019) Productividad y caracteres morfológicos de híbridos de maíz forrajero. Agroproductividad 12(8): 59-65. https://doi.org/10.32854/agrop.v0i0.1452
Rivas-Jacobo M, Ballesteros-Rodea G, Lepe-Aguilar R, Zaragoza-Bastida A, Ibarra-Gudiño C, Rivero-Pérez N (2020) Respuesta productiva de maíces subtropicales y tropicales con fines forrajeros en una región semiárida. Abanico Agroforestal. 1(2): 1-13. http://dx.doi.org/10.37114/abaagrof/2020.6
Robles JLE, Ruiz-Pérez JA, Morales-Osorio A, Gutiérrez-Martínez MG, González-Ronquillo M (2017) Producción de forraje, composición química y producción de gas in vitro de maíces híbridos amarillos cultivados en México. Tropical and Subtropical Agroecosystems 20(3): 373-379.
Rojas-Badía MM, Bello-González MA, Ríos-Rocafull Y, Lugo-Moya D, Rodríguez SJ (2020) Utilización de cepas de Bacillus como promotores de crecimiento en hortalizas comerciales. Acta Agronómica 69(1): 54-60. https://doi.org/10.15446/acag.v69n1.79606.
Rojas-Sánchez B, Orozco-Mosqueda MC, Santoyo G (2025) Field assessment of a plant growth-promoting Pseudomonas of phytometric, nutrient, and yield components of maize in a milpa agrosystem. Agricultural Research 14: 143-158. https://doi.org/10.1007/s40003-024-00756-0.
Ruiz O, Beltrán R, Salvador F, Rubio H, Grado A, Castillo Y (2006) Valor nutritivo y rendimiento forrajero de híbridos de maíz para ensilaje. Revista Cubana de Ciencia Agrícola 40(1): 91-96.
Uribe VG, Dzib ER (2006) Micorriza arbuscular (Glomus intraradices), Azospirillum brasilense y Brassinoesteroide en la producción de maíz en suelo luvisol. Agricultura Técnica en México 32(1): 67-76.
Sánchez-Ceja MG, Loeza-Lara PD, Carballar-Hernández S, Jímenez-Mejía R, Medina-Estrada RI (2024) Aislamiento de bacterias nativas con potencial en la promoción del crecimiento del maíz criollo mexicano (Zea mays L.). Biotecnia 26(1): 83-92. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v26.212.
Sánchez HMA, Cruz VM, Sánchez HC, Morales TG, Rivas JMA, Villanueva VC (2019) Rendimiento forrajero de maíces adaptados al trópico húmedo de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 10(3): 699-712. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i3.1546
Sánchez-Ledezma W, Hidalgo-Ardón C (2018) Forage production and nutritive value of maize hybrids and local oats in Costa Rica. Agronomia Mesoamericana 29(1): 153-164. https://doi.org/10.15517/ma.v29i1.27732.
SAS (2004) Institute Inc. SAS/STAT 9.1 User’s Guide. Cary, NC, USA: SAS Institute Inc. 5131p.
SIAP (2022) Producción Agrícola. Producción anual agrícola. Cierre de la producción agrícola 1980-2022. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. www.gob.mx. Fecha de consulta: 3 de marzo de 2024.
Wang Y, Zhu Y, Zhang S, Wang Y (2018) What could promote farmers to replace chemical fertilizers with organic fertilizers? Journal of Cleaner Production 199: 882-890. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.07.222.
Zaragoza-Esparza J, Medina-Fernández MF, Tadeo-Robledo M, Espinoza-Calderón A, López-López C, Canales-Islas E, Chávez-Gordillo A, Alonso-Sánchez H (2021) Productividad y calidad de forraje de híbridos trilineales de maíz para valles altos de México. Revista Fitotecnia Mexicana 44(4): 537-544. https://doi.org/10.35196/rfm.2021.4.537.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).