Forage and tuber yield and nutritional composition of Manihot esculenta Crantz meal with organic fertilization

Autores/as

  • Elda Yam-Chale Instituto Tecnológico de la Zona Maya
  • Víctor Díaz-Echeverría Instituto Tecnológico de la Zona Maya
  • Addy Chavarría-Díaz Instituto Tecnológico de la Zona Maya
  • Iván Oros-Ortega Instituto Tecnológico de la Zona Maya
  • Alfonso Chay-Canul Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
  • Amelia Cen-Hoy Instituto Tecnológico de la Zona Maya
  • Fernando Casanova Lugo Instituto Tecnológico de la Zona Maya

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a5n13.1263

Palabras clave:

Alternativa forrajera, cachaza, composta, valor nutricional, recursos locales

Resumen

The objective was to evaluate the production and nutritional composition of cassava (Manihot esculenta Crantz) meal under dierent organic fertilization rates. Twenty 10 10 m plots were planted with cassava and fertilized with 0.0, 0.5, 1.0 and 1.5 kg plant-1  of sugarcane lter cake (part of the waste left after processing). The variables measured were fresh and dry forage yield (FFY and DFY), fresh and dry tuber yield (FTY and DTY), meal yield (MY) and their nutritional composition. The results indicate that the organic fertilization signicantly increased the FFY, DFY, FTY, DTY and MY compared to the control. Applying 1.5 kg of organic fertilizer signicantly improved crude protein content (CP, 3.37%). Organic fertilization with 1.5 kg plant-1 of compost improved forage and tuber yield, and CP content.

 

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Biografía del autor/a

Alfonso Chay-Canul, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica de Ciencias Agropecuarias

Fernando Casanova Lugo, Instituto Tecnológico de la Zona Maya

DIVISIÓN DE ESTUDIOS DE POSGRADO E INVESTIGACIÓN

Citas

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Publicado

2018-01-01

Cómo citar

Yam-Chale, E., Díaz-Echeverría, V., Chavarría-Díaz, A., Oros-Ortega, I., Chay-Canul, A., Cen-Hoy, A., & Casanova Lugo, F. (2018). Forage and tuber yield and nutritional composition of Manihot esculenta Crantz meal with organic fertilization. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 5(13), 127–132. https://doi.org/10.19136/era.a5n13.1263

Número

Sección

NOTAS CIENTÍFICAS

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