Efecto de sustratos orgánicos en el desarrollo fisiológico de esquejes de café (Coffea canephora P.)
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a8n1.2329Abstract
The effect of three substrates made from vermicompost and one based on compost was evaluated on the development of physiological variables of cuttings from three coffee clones: INIFAP 00-28, INIFAP 00-24, and INIFAP 97-14 of robusta coffee (Coffea canephora P.) and their interactions. Twelve treatments were studied, arranged in a strip plot block design with factorial structure in the treatments (substrate x clone) with four repetitions; ANOVA and Tukey’s mean comparison (p ≤ 0.05) was performed. In the substrate, the variables pH, electrical conductivity (EC), organic matter (OM), apparent density (Bd), cation exchange capacity (CEC), macro and micronutrients were evaluated; while in the coffee cuttings clones, mortality percentage (M), axillary bud yield percentage (S), rooting percentage (R), outbreak length (OI), number of internodes (Ni), number of leaves (NI), number of roots (Nr) and root length (RI). In the INIFAP substrate, the different types of robusta coffee clones showed the highest physiological development. Among types of clones, clone INIFAP 00-28 presented the highest physiological development of the photosynthesis part (axillary bud yield, outbreak length, number of internodes, number of leaves); however, it showed the least root development. The lowest development was observed in the clone INIFAP 97-14, and the highest root development was observed in the clone INIFAP 00-24 (percentage of rooting, number of roots and root length) while the clone INIFAP 00-28 showed the highest development of the photosynthesis part.
Downloads
References
Abad BM, Noguera MP, Carrión BC (2004) Los sustratos en los cultivos sin suelo. En: Urrestarazu Gavilán. Cultivo sin suelo. Mundi Prensa Madrid. España. pp: 113-158.
Abanto CR, Chagas EA, Choy SJ, Andrade dos Santos V, Lozano RM, Ríos GS (2014) Capacidad de enraizamiento de plantas matrices promisoras de Myrciaria dubia (Kunth) Mc Vaugh en cámaras de subirrigación. Ceres, Viçosa 61: 134-140.
Abrego JCO (2012) Manual para la producción orgánica de café robusta. Agricultura orgánica. Ministerio de Desarrollo Agropecuario. 51p. https://www.mida.gob.pa/upload/documentos/librosdigitales/PIDCAC/Manual_Cafe_Robusta/manual_cafe_robusta.pdf. Date of consultation: april 01, 2017.
Alfenas AC, Zauza EAV, Mafia RG, Assis TF (2009) Clonagem e doenças do eucalipto. 2ª Ed. Viçosa, Editora Universidad Federal de Vicosa Brazil. 500p.
Barbaro LA, Karlanian MA, Mata DA (2014) Importancia del pH y la conductividad eléctrica (CE) en los sustratos para las plantas. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. Instituto de Floricultura, Buenos Aires, Argentina. 11p. https://inta.gob.ar/documentos/importancia-del-ph-y-la-conductividad-electrica-ce-en-los-sutratos-para-plantas. Date of consultation: april 05, 2017.
Contreras J, Acevedo I, Escalona A (2008) Efecto del vermicompost sobre el crecimiento de plántulas de café (Coffea arabica). Revista Unellez de Ciencia y Tecnología 26: 14-21.
Cruz CE, Can CA, Bugarín MR, Pineda J, Flores R, Juárez LP, Alejo SG (2014) Concentración nutrimental foliar y crecimiento de chile serrano en función de la solución nutritiva y el sustrato. Revista Fitotecnia Mexicana 37: 289-295.
Duran L, Henríquez C (2007) Caracterización química, física y microbiológica vermicompost producidos a partir de cinco sustratos orgánicos. Agronomía Costarricense, 31: 41-51.
Escamilla E; Ruiz O, Díaz G, Landeros C, Platas D, Zamarripa CP, González HVA (2005) El agroecosistema café orgánico en México. Manejo Integrado de Plagas y Agroecología (Costa Rica) 76: 5-16.
Gines I, Mariscal SI (2002) Incidencia de los fertilizantes sobre el pH del suelo. Fertiberia S.A. de C.V. España. 9p.
Hartmann H, Kester D (1997) Propagación de plantas: principios y prácticas. Trad. A. Ambrosio. Ed. Continental. México. 760p.
INIFAP (2010) Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Reporte Anual. Ciencia y Tecnología para el Campo Mexicano. México.
www.inifap.gob.mx/Documents/reportes/reporte_anual2010.pdf. Fecha de consulta: 01/04/2017
INIFAP (2009) Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Reporte Anual. Ciencia y Tecnología para el Campo Mexicano.
www.inifap.gob.mx/Documents/reportes/reporte_anual2009.pdf. Date of consultation: august 01, 2015.
Julca-Otiniano A, Solano-Arrue W, Crespo-Costa R (2002) Crecimiento de Coffea arabica variedad Caturra amarillo en almácigos con sustratos orgánicos en Chanchamayo, selva central del Perú. Agricultura:
Producción Protegida Vegetal 17: 353-366.
Martínez PF, Roca D (2011) Sustratos para el cultivo sin suelo. Materiales, propiedades y manejo. En: Flórez R Víctor Julio (ed) Universidad Nacional de Colombia. Colombia. Pp.37-77
Méndez LI, Rodríguez BA, Sánchez HM. 2015. Metodología para la producción de plantas de café Robusta por “estacas enraizadas”. Desplegable informativo Núm. 22. SAGARPA-INIFAP-CIRPAC-Campo Experimental rosario Izapa, Tuxtla Chico, Chiapas, México. 2p. www.inifap.gob.mx. Date of consultation: august 11, 2015.
Mosquera AT, Melo M, Quiroga C, Avendaño D, Barahona M, Galindo F, Lancheros J, Prieto S, Rodríguez A, Sosa D (2016) Evaluación de fertilización orgánica en cafeto (Coffea arábica) con pequeños productores de Santander, Colombia. Temas agrarios 21: 90-101.
Quintero CE, Boschetti NG, Benavidez RA (2003) Effect of soil buffer capacity on soil test phosphorus interpretation and fertilizer requirement. Communications in Soil Science and Plant Analysis 34: 1435-1450.
Raven J A, Evans MCW, Kord RE (1999) The role of trace metals en photosynthetic electron transport in O2- evolving organisms. Photosynth. Research 60: 111-149.
Ruíz-Sosol H y Mesén F (2010) Efecto del ácido indolbutírico y tipo de estaquilla en el enraizamiento de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.). Agronomía Costarricense 34: 259-267.
Sáenz RJT, Villaseñor FJ, Muñoz FH J, Rueda S A, Prieto R J A (2010) Calidad de planta en viveros forestales de clima templado en Michoacán. SAGARPA-INIFAP-CIRPAC-Campo Experimental Uruapan. Uruapan, Michoacán, México 48p. http://biblioteca.inifap.gob.mx:8080/jspui/handle/123456789/1289. Date of consultation: april 17, 2017.
Santamaría RS, Ferrera CR, Almáraz SJJ, Galvis SA, Barois I (2001) Dinámica y relaciones de microorganismos, C-orgánico y N-Total durante el composteo y vermicomposteo. Agrociencia 35: 377- 384.
SIAP (2015) (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). Anuario estadístico de la producción agrícola. Secretaria de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. México. https://www.gob.mx/siap/articulos/cierre-estadistico-de-la-produccion-agricola-2015?. Date of consultation: april 10, 2017.
Velasco VJ, Parkinson R, Kuri V (2011) Ammonia emissions during vermicomposting of sheep manure. Biores
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).