Chemical composition and ruminal degradation of the mesquite pod (Prosopis spp.) at different maturity stages
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a8nII.2857Abstract
The aim of this study was to evaluate the chemical composition and in situ digestibility (DIS) of the dry matter (DM) and organic matter (OM) matter of the pods from Mesquite (Prosopis spp.) at different maturity stage in the location of Usmajac, Sayula County, Jalisco, Mexico. The evaluated treatments were: T1) Tender pods; strong green color with seeds still in formation; T2) Mature pods; intense purple with green lines and soft texture; and T3) Dry sheath; Pale purple color and with fully formed seeds, thick pods with a hard texture. The chemical composition of the pods was evaluated. The DIS was calculated using two Holstein steers with permanent ruminal cannula, quadruplicate samples of each experimental treatments were incubated for 16, 24, 36, 48, 72, 96 h. Tender pod, had the highest content of crude protein, T2 and T3 had the highest content of non-fibrous carbohydrates. Differences were found between treatments in the DIS of the DM (P ≤ 0.05), the mature pods showed the highest values. There was a significative difference between treatments in the DIS of the OM (P<0.05), T1 and T2 showed the highest values at 36 h incubation period. Incubation time from 48 to 96 h showed no difference (P> 0.05). According to the chemical composition and the in situ digestibility, it is concluded that the mesquite pods can be considered as an alternative feed resource for ruminants during the dry season.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).