Biological activity of plant extracts from Mexican semi-desert to management of Fusarium oxysporum from tomato

Efectividad de extractos vegetales sobre Fusarium oxysporum

Authors

  • Marco Antonio Tucuch-Pérez , Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Parasitología Agricola
    • Jose Jesus Bojorquez-Vega , universidad Autonoma de Chapingo
      • Roberto Arredondo-Valdes , Departamento de Nanobiociencia. Facultad de Ciencias Químicas. Universidad Autónoma de Coahuila
        • Francisco Daniel Hernández-Castillo Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro image/svg+xml
          • Julia Cecilia Anguiano-Cabello , Area de la Salud, Universidad LaSalle Saltillo

            DOI:

            https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2745

            Abstract

            Fusarium oxysporum causes losses in tomato production, to control it are used chemical fungicides that affect the environment and cause resistance problems; so alternatives such as plant extracts have been developed. The objective of the present work was to evaluate the biological effectiveness of plant extracts from the mexican semi-desert against F. oxysporum under greenhouse conditions. The treatments were: T1 = A. lechuguilla leaf (250 mg L-1), T2 = C. illinoinensis husk (250 mg L-1), T3 = L. graveolens leaf (500 mg L-1), T4 = L. graveolens stem (125 mg L-1), T5 = chemical witness, T6 = absolute witness (inoculated) and T7 = control; the incidence and severity of the disease, and morphometric variables were evaluated. A decrease in the incidence and severity of the disease was observed with extracts of A. lechuguilla leaf and L. graveolens stem, also a higher development in morphometric parameters of the plants. 

            Downloads

            Download data is not yet available.

            Author Biographies

            • Marco Antonio Tucuch-Pérez, , Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Parasitología Agricola

              Estudiante de doctorado en parasitologia agricola de la universidad autonoma agraria antonio narro, con experiencia en fitopatologia, control biologico de enfermedades, extractos vegetales, micologia, produccion de metabolitos secundarios y manejo de enfermedades.

            • Jose Jesus Bojorquez-Vega, , universidad Autonoma de Chapingo

              Estudiante de maestria la Universidad Autonoma de Chapingo, con experiencia en fitopatologia, manejo de enfermedades y de manejo y produccion de tomate bajo invernadero.

            • Roberto Arredondo-Valdes, , Departamento de Nanobiociencia. Facultad de Ciencias Químicas. Universidad Autónoma de Coahuila

              Profesor investigador del departamento de nanobiciencias de la facultad de ciencias quimicas de la universidad autonoma de Coahuila, con experiencia en fitopatologia, metabolitos secundarios, extractos vegetales y fitoquimica.

            • Julia Cecilia Anguiano-Cabello, , Area de la Salud, Universidad LaSalle Saltillo

              Profesora-investigadora del area de la salud de la Universidad LaSalle campus saltillo; con amplia experiencia en el uso de extractos vegetales, produccion de metabolitos secundarios, microbiologia, fitopatologia, biologia molecular y manejo de enfermedades.

            Downloads

            Published

            2021-08-28

            Issue

            Section

            SCIENTIFIC NOTE

            How to Cite

            Tucuch-Pérez, M. A., Bojorquez-Vega, J. J., Arredondo-Valdes, R., Hernández-Castillo, F. D., & Anguiano-Cabello, J. C. (2021). Biological activity of plant extracts from Mexican semi-desert to management of Fusarium oxysporum from tomato: Efectividad de extractos vegetales sobre Fusarium oxysporum. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 8(2). https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2745

            Most read articles by the same author(s)