Vermicompost and arbuscular mycorrhizal, its effect on nutrition of cocoa in greenhouse phase
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a7n3.2282Abstract
Cocoa (Theobroma cacao L.) is a tropical plant with high ecological, economic and social impact in Mexico. However, its yield has decreased due to the low technification of the crop, the advanced age of the plantations and pest attack and diseases. The objective of this study was to evaluate the microbial activity in different treatments where vermicompost and the arbuscular mycorrhizal fungus Rhizophagus intraradices were applied and to know the effects on growth and nutrition of cocoa seedlings in greenhouse phase. Vermicompost and Peat Moss substrates were used in concentrations of 25 and 50% and the Technical Instruction on Production with and without the application of the mycorrhizal fungus. Growth, plant nutrition and microbial activity were determined in each treatment. The best results were obtained in treatments with 50% vermicompost and 50% vermicompost + Peat Moss, with increases in microbial activity, foliar phosphorus and number of spores of the mycorrhizal fungus. The plants inoculated with the mycorrhiza increased their height and improved their nutritional status in greenhouse phase.
Downloads
References
REFERENCIAS: Adriano M, Jarquín R, Hernández C, Figueroa M, Monreal C ( 2011) Biofertilizer of Organic Coffee in Stage of Seedlings in Chiapas, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 2: 417- 431.
Aguirre-Medina JF, Mendoza-López A, Cadena-Iñiguez J, Avendaño-Arrazate CH (2007) Efecto de la biofertilización en vivero del cacao (Theoroma cacao L) con Azospirillum brasilense Tarrand, Krieg et
Döbereiner y Glomus intraradices Schenk et Smith. Interciencia 32: 541-546.
Álvarez-Solís JD, Anzueto-Martínez MJ (2004) Actividad Microbiana del Suelo Bajo Diferentes Sistemas de Producción de Maíz en loMs Altos de Chiapas México. Agrociencia 38: 13-22.
Atiyeh RM, Lee S, Edwards CA, Arancon NQ, Metzger JD (2002) The influence of humic acids derived from earthworm-processed organic wastes on plant growth. Bioresource Technology 84: 7-14.
Azcón R (2000) Papel de la Simbiosis Micorrízica y su Interacción con otros Microorganismos Rizosféricos en el Crecimiento Vegetal y Sostenibilidad Agrícola. In: A Alarcón and R Ferrera-Cerrato (eds.) (2000) Ecología, Fisiología y Biotecnología de la Micorriza Arbuscular, Colegio de Postgraduado Montecillo. Mundi-Prensa México: Colegio de Postgraduados, 2000. ISBN: 968746223X, v, 251 p.
Camargo-Ricalde SL, Montaño-Claudia NM, De la Rosa-Mera CJ, Montaño-Arias SA (2012) Micorrizas: una gran unión debajo del suelo. Revista Digital Universitaria 13: 1-19.
Chen JH (2006) The Combined Use of Chemical and Organic Fertilizers and/or Biofertilizer for Crop Growth and Soil Fertility. International Workshop on Sustained Management of the Soil-Rhizosphere System for Efficient Crop Production and Fertilizer Use. 16-20 October Land Development Department, Bangkok 10900 Thailand.
CONAGUA (Servicio Meteorológico Nacional (2016) Anexos de láminas de precipitación y temperaturas por entidad federativas en el 2016.
Corbera J, Paneque VM, Calaña JM, Morales C (2008) Evaluación de sustratos y aplicación de hongos micorrízicos arbusculares (HMA) en el cultivo de Anthurium andreanum en etapa de vivero. Cultivos Tropicales 29: 27-33.
Córdova V, Mendoza JD, Vargas L, Izquierdo F, Ortíz C (2008) Participación de las asociaciones campesinas en el acopio y comercialización de cacao (Theobroma cacao L.) en Tabasco, México. Universidad y Ciencia 24: 147-158.
Correón Y, Beltrán MA, Martínez M (2013) Efecto protector de los hongos micorrízicos arbusculares en plantas de jitomate (Solanum lycopersicum) expuestas a Cr (VI). Revista Internacional de Botánica Experimental 82: 127-134.
Da Silva AP, Costa E, Do Espírito Santo T, da Silva LE, Martín RF (2013) Coffee seedlings in different substrates and protected environments. Engenharia, Agricultural, Jaboticabal 33: 589-600
Durán-Ramírez F (2010) Cultivo y explotación del Cacao. Editor Colombia: Grupo Latino Editores, ISBN: 9789587360172, 424 p.
De la Rosa-Mera C, Ferrera-Cerrato R, Alarcón A, Sánchez-Colín M de J, Franco-Ramírez A (2012) Aislamiento de consorcios de hongos micorrícicos arbusculares de plantas medicinales y su efecto en el crecimiento de Vinca (Catharanthus roseus). Revista Chilena de Historia Natural 85: 187-198.
Félix-Herrán JA, Sañudo-Torres RR, Rojo-Martínez GE, Martínez-Ruiz R, Olalde-Portugal V (2008) Importancia de los Abonos Orgánicos. Ra Ximhai 4: 57-67.
Gendermann JW, Nicholson TH (1963) Spores of Mycorrhizal Endogone Species Extracted from Soil by Wet Sieving and Decanting. Transactions of the British Mycological Society 46: 235-244.
Giovanetti MB, Mosse B (1980) An evaluation of Techniques for Measuring Vesicular Arbuscular Mycorrhizal Infection in Roots. New Phytologist 84: 489-500.
Gosling P, Hodge A, Goolass G, Bending G (2006) Arbuscular Mycorrhizal Fungi and Organic Farming. Agriculture Ecosystems & Enviroment 113: 17-35.
Guerrero-Ortíz PL, Quintero-Lizaloa R, Espinoza-Hernández V, Benedicto-Valdés GS, Sánchez-Colín MJ (2012) Respiración de CO2 como Indicador de la Actividad Microbiana en Abonos Orgánicos de Lupinus. Terra Latinoamericana 30: 355-362.
Hernández-Martínez M, Cetina-Alcalá VM, González-Chávez MC, Cervantes-Martínez CT (2006) Inoculación micorrízica y su efecto en el crecimiento de dos leguminosas arbóreas. Terra Latinoamericana 24: 65-73.
Jaimes-Suárez Y, Aranzazu-Hernández F (2010) Manejo de las enfermedades del cacao (Theobroma cacao L.) en Colombia, con énfasis en Monilia (Moniliophthora roreri). Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, Corpoica, Colombia. Corpoica, 2010, 90 p.
Koske RE, Walker C (1985) Species of Gigaspora (Endogonaceae) with roughened outer walls.
Mycologia 77: 702-720.
López-Martínez JD, Díaz-Estrada A, Martínez-Rubín E, Valdez-Cepeda R (2001) Abonos Orgánicos y su Efecto en Propiedades Físicas y Químicas del Suelo y Rendimiento en Maíz. Terra 19: 293-299.
Martínez EH, Fuentes E, Acevedo HE (2008) Carbono Orgánico y propiedades del Suelo. Revista de la Ciencia del Suelo y Nutrición Vegetal 8: 68-96.
Millaleo R, Montecinos C, Rubio R, Contreras A, Borie F (2006) Efecto de la adición de compost sobre propágulos micorrízicos arbusculares en un suelo volcánico del centro sur de Chile. Revista de la Ciencia del Suelo y Nutrición Vegetal 6: 26-39.
Ngosong C, Jarosch M, Raupp J, Neumann E, Ruess L (2010) The impact of farming practice on Soil microorganisms and arbuscular mycorrhyzal fungi: Crop type versus long-term mineral and organic fertilization. Applied Soil Ecology 46: 132-142.
NOM-021-RECNAT-2000: Especificaciones de fertilidad, salinidad y clasificación de los suelos, estudios, muestreos y análisis.
Oropeza J, Russian T (2008) Efecto del vermicompost sobre el crecimiento, en Vivero, de la Naranja “Criolla” sobre tres patrones. Agronomía Tropical, 58: 289-297.
Page AL, Miller RH, Keeney DR (1982) methods of soil analysis part 2 chemical and microbiological properties second edition. Aufl. 1184 S., American Society of Agronomy (Publ.) Madison, Wisconsin USA, In: Journal of Plant Nutrition and Soil Science Vol. 148.
Philips JM, Hayman DS (1970) Improved procedures for clearing roots and staining parasitic and vesicular arbuscular mycorrhizal fungi for rapid assessment to infection. Transactions of the British Mycological Society 55: 158-161.
Quiroz MT, Rentería A (2002) Efecto de la lombricomposta como sustrato alterno en la germinación y crecimiento inicial Pinus Oaxacana Mirov. y Pinus rudis Endl. Foresta Veracruzana 4: 35-40.
R Development Core Team. (2014) R: A Language and Environment for Statistical Computing (Version 3.12) [Software]. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. Retrieved from http://www.R-project.org.
Rakesh J, Jaswinder S and Adarsh PV (2014) Vermicompost as an effective organic fertilizer and biocontrol agent: effect on growth, yield and quality of plants. Reviews in Environmental Science and Biotechnology. ISSN: 1569-1705 (Print) 1572-9826 (Online).
SIAP (2014) Atlas del Servicio de información alimentaria y pesquera, SAGARPA, México.
Villareal-Romero M, Parra-Terraza S, Sánchez-Peña P, Hernández-Verdugo S, Osuna-Enciso T, Basilio-
Heredia J (2010) Cobertura vegetal, vermicompost y actividad microbiana del suelo en la producción de tomate. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 1: 217-231.
Xie, X.; Weng, B.; Bangping, C.; Yiran, D.: Chongling, Y. 2014. Effects of arbuscular mycorrhizal inoculation and phosphorus supply on the growth and nutrient uptake of Kandelia obovata (Sheue, Liu & Yong) seedlings in autoclaved soil. Applied Soil Ecology 75: 162-171.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).