Emissions generated by firewood and charcoal consumption in fast-food preparation

Authors

  • Emmanuel Díaz-Nigenda Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH
  • Williams Vázquez-Morales Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH
  • Andrea Venegas Sandoval Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH
  • Horacio Morales-Iglesias Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH
  • Sibia Hernández Jiménez Secretaría de Bienestar, Gobierno del Estado de Oaxaca, México.

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2962

Abstract

The objective of this work was to quantify the emissions of greenhouse gases (GHG) and other pollutants generated by the consumption of firewood and charcoal in the roast chicken preparation in Tuxtla Gutiérrez (TGZ), Chiapas, by applying emission factors (EF). A categorization of establishments was made based on their production and infrastructure used for the activity and then the fuel consumed annually was determined. The gases with higher emissions were carbon dioxide (CO2, 5 312.12 t yr-1) and carbon monoxide (CO, 290.13 t yr-1); while particles with aerodynamic diameters less than 10 μm (PM10) were the most abundant (27.23 t yr-1). Results show the relevance of firewood and charcoal consumption in roast chicken preparation as an air pollution source that adds up to environmental problems of the city.

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Author Biographies

  • Emmanuel Díaz-Nigenda, Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH

    Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH.

    Profesor-Investigador de Tiempo Completo

  • Williams Vázquez-Morales, Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH

    Profesor Investigador de Tiempo de Completo del Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático en la Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, México

  • Andrea Venegas Sandoval, Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH

    Profesor Investigador de Tiempo de Completo del Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático en la Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, México.

  • Horacio Morales-Iglesias, Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático, UNICACH

    Profesor Investigador de Tiempo de Completo del Instituto de Investigación en Gestión de Riesgos y Cambio Climático en la Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, México.

  • Sibia Hernández Jiménez, Secretaría de Bienestar, Gobierno del Estado de Oaxaca, México.

    Facilitadora dentro del Programa Sembrando Vida en la Subsecretaría de Planeación, Evaluación y Desarrollo Regional de la Secretaría de Bienestar, Gobierno del Estado de Oaxaca, México.

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Published

2021-08-03

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

How to Cite

Díaz-Nigenda, E., Vázquez-Morales, W., Venegas Sandoval, A., Morales-Iglesias, H., & Hernández Jiménez, S. (2021). Emissions generated by firewood and charcoal consumption in fast-food preparation. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 8(2). https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2962

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