Postharvest quality of melon (Cucumis melo L.) by effect of iodinated chitosan complexes
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a10nNEIII.3654Keywords:
antioxidants, Biofortification, complexes, iodine, melonAbstract
Iodine is an essential element for humans because its deficiency can affect human health by causing hypothyroidism, congenital anomalies, cretinism, cognitive function, among others. Traditionally, table salt has been used to prevent iodine deficiency disorders, but it increased the risk of cardiovascular diseases. For this reason, it is a necessary to implement new adequate, and healthy strategies for iodine supplementation. Iodinated chitosan complexes in fruits can be a good alternative to improve biofortification, in addition to increasing crop yield and quality. In the present work, the effects of KI and KIO3 salts, chitosan-KI complex (CS-KI), chitosan-KIO3 complex (CS-KIO3), chitosan as control and water as absolute control on melons fruits were evaluated, each treatment consisted of doses of 5 and 25 mg Kg-1 foliarly. The results show that the application of CS-I complexes positively modifies carotenoids content, increases vitamin C content, and maintained the total antioxidant capacity for 15 days after storage, indicating the conservation of the nutraceutical content of melon fruits.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).