Growth and yield of tropical maize landraces and commercial genotypes in Yucatan, Mexico
Yield of tropical maize cultivars
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a11n2.3674Keywords:
dry matter, grain yield, growth rate, leptosols, zea maysAbstract
The state of Yucatan, known for its shallow Leptosol soils poses challenges to agriculture. Therefore, this study focused on examining ecophysiological attributes influencing the growth and yield determinants of six maize genotypes. The study assessed vegetative characteristics, growth rates, dry matter allocation, grain yield, and harvest index. All maize genotypes exhibited early maturity, a favorable trait under the climate conditions of Yucatan. Most genotypes exhibited superior growth rate and dry matter content when compared to the landrace Elotillo. Stem and grain were identified as the primary organs for dry matter accumulation, with 36% and 22% respectively. The highest grain yield was noted in hybrids Impacto and DK-390. This study provided valuable information for farmers in selecting suitable maize genotypes in Yucatan, although additional evaluations of different genotypes and management conditions are recommended.
Downloads
References
Ayvar-Serna S, Díaz-Nájera JF, Vargas-Hernández M, Mena-Bahena A, Tejeda-Reyes MA, Cuevas-Apresa Z (2020) Rentabilidad de sistemas de producción de grano y forraje de híbridos de maíz, con fertilización biológica y química en trópico seco. Terra Latinoamericana 38(1): 9-16. https://doi.org/10.28940/terra.v38i1.507
Aguilar-Carpio C, Escalante EJA, Aguilar MI (2015) Análisis de crecimiento y rendimiento de maíz en clima cálido en función del genotipo, biofertilizante y nitrógeno. Terra Latinoamericana 33(1): 51‑62.
Aguilar-Carpio C, Escalante-Estrada JS, Aguilar-Mariscal I, Pérez-Ramírez A (2017) Crecimiento, rendimiento y rentabilidad del maíz VS-535 en función del biofertilizante y nitrógeno. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 4(12): 475-483. https://doi.org/10.19136/era.a4n12.1000.
Amador AL, Boschini FC (2000) Fenología productiva y nutricional de maíz para la producción de forraje. Agronomía Mesoamericana 11(1): 171-177.
Bautista-Zúñiga F, Jiménez-Osornio J, Navarro-Alberto J, Manu A, Lozano R (2002) Microrelieve y color del suelo como propiedades de diagnóstico en Leptosoles cársticos. Terra Latinoamericana 21(1): 1-11.
Castro-Nava S, Reyes-Méndez CA, Huerta AJ (2014) Diversidad genética de características del área foliar en maíces nativos de Tamaulipas bajo altas temperaturas. Revista Fitotecnia Mexicana 37(3): 217-223.
CONAGUA (2017) Información Estadística Climatológica. Comisión Nacional del Agua. Estación Conkal (SMN), CLAVE: 31057. https://smn.conagua.gob.mx/es/. Date of consultation: 13 January 2023.
De Araujo AV, Junior DSB, Ferreira IPV, Dourado ER, da Costa CA (2013) Plant diseases in landrace varieties and hybrid maize cultivated using different technology levels. Semina: Ciências Agrárias 34(6): 2809-2816. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p2809
Díaz-López E, Loeza-Corte JM, Campos-Pastelín JM, Morales-Rosales EJ, Domínguez-López A, Franco-Mora O (2013) Eficiencia en el uso de la radiación, tasa de asimilación neta e integral térmica en función del fósforo en maíz (Zea mays L.). Agrociencia 47(2): 135-146.
Di Rienzo JA, Casanoves F, Balzarini MG, Gonzalez L, Tablada M, Robledo CW (2020) InfoStat versión 2020. Centro de transferencia InfoStat. FCA, Universidad Nacional de Córdoba. Argentina. http://www.infostat.com.ar. Date of consultation: 13 January 2023.
Dos Santos LF, Garruña HR, Andueza-Noh RH, Latournerie ML, Mijangos-Cortés JO, Pineda-Doporto A (2019) Comportamiento agronómico y fisiológico de maíces nativos del sureste de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 10(6): 1247-1258. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.908.
Dzib-Aguilar LA, Segura-Correa JC, Ortega-Paczka R, Latournerie-Moreno L (2011) Cruzas dialélicas entre poblaciones nativas de maíz de Yucatán y poblaciones mejoradas. Tropical and Subtropical Agroecosystems 14(1): 119-127.
Dzib-Aguilar LA, Ortega-Paczka R, Segura-Correa LC (2016) Conservación in situ y mejoramiento participativo de maíces criollos en la península de Yucatán. Tropical and Subtropical Agroecosystems 19(1): 51 - 59.
Fenzi M, Jarvis DI, Arias LM, Latournerie ML, Tuxill J (2015) Longitudinal analysis of maize diversity in Yucatan, Mexico: influence of agro-ecological factors on landraces conservation and modern variety introduction. Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization: 1–13. https://doi.org/10.1017/S1479262115000374
Fernández SR, Morales CLA, Gálvez MA (2013) Importancia de los maíces nativos de México en la dieta nacional. Una revisión indispensable. Revista Fitotecnia Mexicana 36(3-A): 275-283.
Fonteyne S, Castillo CJB, Lopez-Ridaura S, Van Loon J, Espidio BJ, Osorio AL, Martínez HF, Odjo S, Verhulst N (2023) Review of agronomic research on the milpa, the traditional polyculture system of Mesoamerica. Frontiers in Agronomy 5: 1115490. https://doi.org/10.3389/fagro.2023.1115490
García E (2004) Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. V Edición. Comisión Nacional para el Estudio de la Biodiversidad (CONABIO). DF. México. 41p.
Heggenstaller AH, Liebman M, Anex RP (2009) Growth analysis of biomass production in sole-crop and double-crop corn systems. Crop Science 49(6): 2215–2224. https://doi.org/10.2135/cropsci2008.12.0709
Jelihovschi E, Faria JC, Allaman IB (2014) ScottKnott: a package for performing the scott-knott. clustering algorithm in R. Trends in Computational and Applied Mathematics 15(1): 3-17. https://doi.org/10.5540/tema.2014.015.01.0003
Liu G, Yang Y, Gua X, Liu W, Xie R, Ming B, Xue J, Wang K, Li S, Hou P (2023) A global analysis of dry matter accumulation and allocation for maize yield breakthrough from 1.0 to 25.0 Mg ha-1. Resources, Conservation & Recycling 188: 106656. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2022.106656
Lukeba J-CL, Vumilia RK, Nkongolo KCK, Mwabila ML, Tsumbu M (2013) Growth and leaf area index simulation in maize (Zea mays L.) under small-scale farm conditions in a sub-Saharan African region. American Journal of Plant Sciences 4(3): 575-583. http://dx.doi.org/10.4236/ajps.2013.43075
Qi WZ, Liu HH, Liu P, Dong ST, Zhao BQ, So HB, LI G, Liu HD, Zhang JW, Zhao B (2012) Morphological and physiological characteristics of corn (Zea mays L.) roots from cultivars with different yield potentials. European Journal of Agronomy 38: 54-63. https://doi.org/10.1016/j.eja.2011.12.003
Robles-Jimenez LE, Rosas DM, Osorio AJ, Chay-Canul AJ, Palacios RC, Castelan OO, González-Ronquillo M (2021) Evaluation of Mexican native and hybrid maize (Zea mays) silages for sustainable milk production. Tropical and Subtropical Agroecosystems 24: 124. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3782
Rodríguez LL, Guevara HF, Ovando CJ, Marto GJR, Ortiz PR (2016) Crecimiento e índice de cosecha de variedades locales de maíz (Zea mays L.) en comunidades de la región Frailesca de Chiapas, México. Cultivos Tropicales 37(3): 137-145. http://doi.org/10.13140/RG.2.1.1404.6967
SIAP (2017) Atlas agroalimentario 2017. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Publicaciones SIAP, México. https://online.pubhtml5.com/clsi/ibhs/#p=8. Date of consultation: 18 December 2022.
Tajul MI, Alam MM, Hossain SMM, Naher K, Rafii MY, Latif MA (2013) Influence of plant population and nitrogen-fertilizer at various levels on growth and growth efficiency of maize. The Scientific World Journal: 193018. https://doi.org/10.1155/2013/193018
Tuxill J, Reyes LA, Moreno LL, Uicab VC, Jarvis DI (2010) All maize is not equal: Maize variety choices and mayan foodways in rural Yucatan, Mexico. In: Staller J, Carrasco M (eds) Pre-Columbian foodways. Springer, New York, USA. pp: 467-486. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-0471-3_19
Ureta C, González EJ, Espinosa A, Trueba A, Piñeyro-Nelson A, Álvarez-Buylla ER (2020) Maize yield in Mexico under climate change. Agricultural Systems 177: 102697. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.102697.
Uzcanga PNG, Larqué SB, del Ángel PA, Rangel FMA, Cano GAJ (2017) Preferencias de los agricultores por semillas mejoradas y nativas de maíz en la Península de Yucatán, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 5(8): 1021-1033. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i5.105.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).