Yield and nutraceutical quality of tomato fruits in organic substrates
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a4n10.995Palabras clave:
organic fertilizers, lycopene, protected agricultura,Resumen
The objective of this study was to determine the proportion of sand, solarized manure, vermicompost and soil capable of increasing tomato fruit yield and lycopene content. The treatments were: T1: 80 % Sand- 20 % Vermicompost (SV), T2: 80 % Sand- 20 % Solarized manure (SSM1), T3: 80 % Sand - 20 % Pelite ?Steiner solution (SPSS), T4: 80 % Sand- 5 % Soil - 15 % Vermicompost (SSoV), T5: 85 % Sand - 15 % Solarized manure (SSM2) and T6: 80 % Sand - 5 % Soil - 15 % Solarized manure (SSoSM). The organic substrates T5, T4, T1 and the control (T3) obtained larger fruits and yields. The lycopene content in tomato fruits grown in the organic substrates was 26 % higher than that obtained in the control treatment. Organic fertilizers improve the nutraceutical quality of tomato fruits, without signi cantly degrading yield.
Descargas
Referencias
Al-Omran AM, Al-Harbi AR, Wahb-Allah MA, Nadeem M, Al-Eter A (2010) Impact of irrigation water quality, irrigation systems, irrigation rates and soil amendments on tomato production in sandy calcareous soil. Turk J Agric For 34: 59-73.
Alrøe HF, Kristensen ES (2004) Why have basic principles for organic agriculture? and what kind of principles should they be?. Ecology & Farming 36: 27-30.
Barba AIO, Cámara HM, Sánchez MMC, Fernández RV, López SM. (2006) Application of a UV-vis detection HPLC method for a rapid determination of lycopene and b-carotene in vegetables. Food Chem. 95: 328-336.
Blanch GP, Castillo MLR, Caja MM, Pérez MM, Sanchez CS (2007) Stabilization of all-trans-lycopene from tomato by encapsulation using lyclodextrins. Food Chem. 105: 1335–1341.
De Grazia J, Tittonell PA, Chiesa A (2007) Efecto de sustratos con compost y fertilización nitrogenada sobre la fotosíntesis, precocidad y rendimiento de pimiento (Capsicum annuum). Ciencia e Investigación Agraria 34:195-204
De la Cruz LE, Osorio OR, Martínez ME, Lozano RJ, Gómez VA, Sánchez HR (2010) Uso de compostas y vermicompostas para la producción de tomate orgánico en invernadero. Interciencia 35: 363-368.
Hedges LJ, Lister CE. 2005. Nutritional attributes of tomatoes. Crop & Food ResearchConfidential Report No. 1391.
Herencia JF, Ruiz PJC, Melero S, García GPA, Morillo E, Maqueda C (2007) Comparison between Organic and Mineral Fertilization for Soil Fertility Levels, Crop Macronutrient Concentrations, and Yield. Agronomy Journal 99: 973-983.
Márquez HC, Cano RP, Chew MYI, Moreno RA, Rodríguez DN (2006). Sustratos en la producción orgánica de tomate cherry bajo invernadero. Revista Chapingo Serie Horticultura, 12: 183-189.
Márquez HC, Cano RP, y Rodríguez DN (2008) Uso de sustratos orgánicos para la producción de tomate en invernadero. Revista Agricultura Técnica de México 34: 69-74.
Márquez HC, Cano RP, Figueroa VU, Avila DJA, Rodríguez DN, García HJL (2013) Rendimiento y calidad de tomate con fuentes orgánicas de fertilización en invernadero. ɸYTON. 82: 55-61.
Márquez QP, Cano RP, Moreno RA, Figueroa VU, Sánchez CE, De la Cruz LE, y Robledo TV (2014) Efecto de la fertilización orgánica sobre el rendimiento y contenido nutricional de tomate saladette en invernadero ITEA. 110: 3-17.
Méndez DHA, Preciado RP, Álvarez RVP, Fortis HM, García HJL, Sanchez CE (2014) Producción orgánica y capacidad antioxidante de frutos de pepino. ITEA. 4: 335-342.
Moreno RA, Aguilar DJ, Luévano GA (2011) Características de la agricultura protegida y su entorno en México. Revista Mexicana de Agronegocios 29:763-774.
Nieto GA, Murillo AB, Troyo DE, Larrinaga MJA, y García HJL (2002) El uso de compostas como alternativa ecológica para la producción sostenible del Chile (Capsicum annuum L): en zonas áridas. Interciencia, 27: 417-421.
Ortega MLD, Sánchez OJ, Díaz RR, Ocampo MJ (2010) Efecto de diferentes sustratos en el crecimien¬to de plántulas de tomate (Lycopersicum esculentum Mill). Ra Ximhai 6:365-372.
Raviv M, Medina S, Krasnovsky A, Ziadna H (2004) Organic matter and nitrogen conservation in manure compost of organic agriculture. Compost Sci. Util. 12: 6-10.
Rodríguez DN, Cano RP, Favela CE, Figueroa VU, Álvarez RVP, Palomo GA, Márquez HC, Moreno RA, (2007) Vermicomposta como alternativa orgánica en la producción de tomate en invernadero. Revista horticultura Chapingo Serie Horticultura 13: 185-192.
Rodríguez DN, Cano RP, Figueroa VU, Palomo GA, Favela CE, Álvarez RVP, Márquez HC y Moreno RA (2008) Producción de tomate en invernadero con humus de lombriz como sustrato. Rev. Fitotec. Mex. 31:265-272.
Rodríguez D.N., Cano R.P., Figueroa VU, Favela CE, Moreno RA, Márquez HC, Ochoa ME, y Preciado R.P. (2009). Uso de abonos orgánicos en la producción de tomate en invernadero. Terra Latinoamericana, 27(4), 319-327.
Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación SAGARPA (2015) Anuario estadístico. SAGARPA Región Lagunera. Lerdo, Durango.
Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación SAGARPA (2005) http://www.siea.sagarpa.gob.mx/sistemas/siacon/SIACON.html. Fecha de consulta 15 de diciembre de 2005
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera SIAP (2016) http://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-produccion-agricola-por-cultivo/. Fecha de consulta 5 de enero de 2016
Stanhill G (1990) the comparative productivity of organic agriculture. Agriculture, Ecosystems and Environment 30: 1-26.
Steiner AA (1984) The universal nutrient solution. Proc. 6th Int. Cong. on Soilless Culture. ISOSC. Lunteren, Holanda. pp. 633-649.
Tüzel Y, Öztekin GB, Ongun AR, Gümü M (2004) Organic Tomato Production in the Greenhouse. Acta Horticulturae. 659: 729-736.
Waliszewski KN, Blasco G. (2010). Nutraceutical properties of lycopene. Salud Pública de México, 52: 254-265.
Publicado
Número
Sección
Licencia
1. Política propuesta para revistas de acceso abierto
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
1. Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir igual 4.0 .de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
2. Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
3. Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado (vea The Effect of Open Access).
Este trabajo está sujeto a una licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir igual 4.0 .