Effect of native and modified starches on nutritional and physiological performance of wild juveniles of red grouper (Epinephelus morio)
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a5n15.1548Abstract
The aim of this study was to evaluate carbohydratesutilization by wild red grouper Epinephelus morio.Juveniles were fed during 93 d on a selection of starches: native raw cornstarch (RCS), waxy cornstarch (WCS), raw potato starch (RPS) and gelatinized potato starch (GP) at 20% inclusion level. The best growth was obtained in fish fed cornstarch either native raw of waxy cornstarch (p<0.05). Hepatosomatic index and blood glucose (40 mg dL-1) were similar as well as hematocrit values (50%) (p>0.05), whereas glycogen content increased up to 200 mg g-1with waxy cornstarch. Specific activity of a-glucosidase and α-amylase remained stable (p>0.05). Hepatic glycolytic enzymes increased with raw native and waxy cornstarch (p<0.05); metabolic enzyme glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6P-DH) was activated with raw native cornstarch (p<0.05) while pyruvate kinase (PK) remained stable regardless of treatments (p>0.05). Hexokinase (HK1) and glucokinase (GK) varied according to carbohydrate source: values were higher with cornstarches than potato starches (p<0.05). Pentose monophosphate shunt (HMS) remained not altered by starch sources (p>0.05). In final, the low size of granules from cornstarch favored the assimilation in liver of wild juveniles red grouper.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).