Meat protein quality of Dormitator latifrons (Pisces: Eleotridae): arguments for use by rural communities

Autores/as

  • Mao Ernesto Rafael Basto-Rosales Tecnológico Nacional de México. Campus Bahía de Banderas. Dirección: Crucero a Punta de Mita s/n, CP. 63734 Bahía de Banderas, Nayarit, México.
  • Olimpia Carrillo-Farnés Facultad de Biología. Universidad de La Habana.
  • Cynthia Eugenia Montoya-Martínez Laboratorio de Calidad de Agua y Acui- cultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara.
  • Daniel Badillo-Zapata Laboratorio de Calidad de Agua y Acuicultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara.
  • Gustavo Gustavo Rodríguez-Montes de Oca Laboratorio de Reproducción de peces. Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Autónoma de Sinaloa
  • Carlos Alfonso Álvarez-González Laboratorio de Acuicultura Tropical. Di- visión Académica de Ciencias Biológicas. Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
  • Héctor Nolasco-Soria Centro de investigaciones biológicas del noroeste. La Paz, Baja California Sur, México.
  • Fernando Vega Villasante Universidad de Guadalajara

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a7n1.2172

Palabras clave:

Essential amino acids, human nutrition, limiting amino acid, native fish, muscle protein, low-income communities,

Resumen

The objective of this study was to evaluate the quality of meat protein of Dormitator latifrons for humans based on its Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). Wild and cultured specimens were evaluated for amino acid content using HPLC equipment. The calculation of PDCAAS was performed as follows: milligrams of essential amino acid in 1 g of test protein per milligram of the same amino acid in 1 g of reference protein per true digestibility. To evaluate the protein of D. latifrons in relation to that of other fish, PDCAAS was calculated from the proteins of eight fish usually used in human nutrition. D. latifrons has a good essential amino acid profile, providing the same nutritional quality as those of other fish. Although the meat of wild D. latifrons contributes only 73% of human lysine requirements, it can be complemented with other lysine sources.

Biografía del autor/a

Olimpia Carrillo-Farnés, Facultad de Biología. Universidad de La Habana.

Facultad de Biología. Universidad de La Habana. Dirección: Calle 25 No. 455, Vedado, La Habana, Cuba.

Cynthia Eugenia Montoya-Martínez, Laboratorio de Calidad de Agua y Acui- cultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara.

Laboratorio de Calidad de Agua y Acui- cultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara. Dirección: Av. Universidad de Guadalajara 203, Delegación Ixtapa, CP. 48280. Puerto Vallarta, Jalisco, México.

Daniel Badillo-Zapata, Laboratorio de Calidad de Agua y Acuicultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara.

Laboratorio de Calidad de Agua y Acui- cultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara. Dirección: Av. Universidad de Guadalajara 203, Delegación Ixtapa, CP. 48280. Puerto Vallarta, Jalisco, México.

Gustavo Gustavo Rodríguez-Montes de Oca, Laboratorio de Reproducción de peces. Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Autónoma de Sinaloa

Laboratorio de Reproducción de peces. Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Autónoma de Sinaloa, Dirección: Paseo Claussen s/n, Los Pinos, CP. 80000, Mazatlán, Sinaloa, México.

Carlos Alfonso Álvarez-González, Laboratorio de Acuicultura Tropical. Di- visión Académica de Ciencias Biológicas. Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

Laboratorio de Acuicultura Tropical. Di- visión Académica de Ciencias Biológicas. Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, Dirección: Carretera Villahermosa- Cárdenas Km. 0.5 s/n Entronque a, Bosques de Saloya, CP. 86150 Villaher- mosa, Tabasco, México.

Héctor Nolasco-Soria, Centro de investigaciones biológicas del noroeste. La Paz, Baja California Sur, México.

Centro de investigaciones biológicas del noroeste. Av. Instituto Politécnico Nacional 195. CP. 23096. Playa Palo de Santa Rita Sur, La Paz, Baja California Sur, México.

Fernando Vega Villasante, Universidad de Guadalajara

Laboratorio de Calidad de Agua y Acui- cultura Experimental. Departamento de Ciencias Biológicas. Universidad de Guadalajara. Dirección: Av. Universidad de Guadalajara 203, Delegación Ixtapa, CP. 48280. Puerto Vallarta, Jalisco, México.

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Publicado

2019-12-03

Cómo citar

Rafael Basto-Rosales, M. E., Carrillo-Farnés, O., Montoya-Martínez, C. E., Badillo-Zapata, D., Rodríguez-Montes de Oca, G. G., Álvarez-González, C. A., Nolasco-Soria, H., & Villasante, F. V. (2019). Meat protein quality of Dormitator latifrons (Pisces: Eleotridae): arguments for use by rural communities. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 7(1). https://doi.org/10.19136/era.a7n1.2172

Número

Sección

NOTAS CIENTÍFICAS

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