Alternative supplemental feeding of Apis mellifera L. during the time of shortage in Yucatán, México
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a7n3.2601Keywords:
Palabras claves, Cnidoscolus aconitifolius, Moringa oleífera, Brosimum alicastrum, AbejasAbstract
Beekeeping is one of the outstanding activities worldwide, however, the time of shortage of nectar and pollen negatively affects the conditions of the colonies; In view of this situation, the present work aimed to evaluate protein syrups obtained from chaya leaves (Cnidoscolus aconitifolius Mill IM Johns), moringa (Moringa oleifera L.) and ramón seeds (Brosimum alicastrum Swarts) added in doses of 10, 25 and 50 g of sugar syrup in a 1: 1 ratio (p / v). Acceptance, weight gain, number of bees, number of cells with capped brood, nectar-honey and pollen were recorded. Data were collected using a completely randomized blocks design with a 3x4 factorial arrangement. The B. alicastrum syrup had an acceptance of 99.9%, followed by C. aconitifolius and M. oleifera, with 91.7 and 83.4% respectively, in weight gain, B. alicastrum gained 0.87 ± 0.14 kg, followed by C. aconitifolius and M. oleifera, with 0.3 ± 0.17 and -0.4 ± 0.11 kg respectively, in the same way B. alicastrum presented the best response for the variables, number of bees (1021.64), cells with brood (499.69) and cells with nectar. -Honey (515.22), surpassing C. aconitifolius (791.33 bees, 125.88 brood and 299.88 nectar-honey) and M. oleifera (805.08 bees, 240.11 brood and 305.45 nectar-honey); It is concluded that the syrup added with 25 g of B. alicastrum was the best combination and can be used as an efficient alternative in the supplementary feeding of honey bees during the lean season.
Downloads
References
Aguilar-Ramírez J, Santos-Ricalde R, Pech-Martínez V, Montes-Pérez R (2000) Utilización de la hoja de chaya (Cnidoscolus chayamansa) y de huaxín (Leucaena leucocephala) en la alimentación de aves criollas. Revista Biomédica 11(1): 17-24.
Avilez JP, Araneda X (2007) Estimulación de la puesta en abejas (Apis mellifera). Archivos de zootecnia 56(216): 885-893.
Benítez WM (2012). Aprovechamiento Poscosecha de la Moringa (Moringa oleífera). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 13(2): 171-174.
Bonal RR, Rivera OR, Bolívar CM (2012) Moringa oleífera: una opción saludable para el bienestar. Revista MEDISAvilezAN 16(10): 1596-1599.
Cabezas-Zabala CC, Hernández-Torres BC, Vargas-Zárate M (2016) Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revista de la Facultad de Medicina 64(2): 319-329.
Casanova-Lugo F, Cetzal-Ix W, Díaz-Echeverría VF, Chay-Canul AJ, Oros-Ortega I, Piñeiro-Vázquez AT, González-Valdivia NA (2018) Moringa oleífera Lam. (Moringaceae): Árbol exótico con gran potencial para la ganadería ecológica en el trópico. Agroproductividad 11(2): 100-106.
Chávez-Vargas CF (2015) Adaptación de enjambres nativos de abejas (Apis. Mellifera) con cuatro dietas de alimentación en el cantón Quininde. (Quevedo: UTEQ). Disponible en: http://repositorio.uteq.edu.ec/handle/43000/1477 (Consultado: 23 agosto 2019).
De León CCH (2018) Utilización de tres fuentes de proteína vegetal no tradicional, en la alimentación de abejas (Apis mellifera) y su efecto en la producción de miel y en el flujo de abejas (Universidad de San Carlos de Guatemala). Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/160024710.pdf (Consultado: 24 agosto 2019).
De Luna-Vega A, Rueda-Sánchez LA, Escalante-Martínez R, Vázquez-Navarro J (2012) Digestibilidad aparente “in vitro” en pepsina de la proteína de parota (Enterolobium cyclocarpum) y capomo (Brosimum alicastrum). Scientia-CUCBA 14(1–2): 7–11.
Del Toro MJJ, Herrera AC, Román LR (2011) Valoración de las propiedades nutricionales de Moringa oleífera en el departamento de Bolívar. Revista de Ciencias 15: 23-30.
García CO, Roque AC, Méndez MA (2017) Aprovechamiento del árbol nativo Brosimum alicastrum Swartz (Moraceae) en la Selva Zoque Chiapas, México. Lacandonia 6(1): 71-76.
García E (2004) Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen, 5th. Ed. Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), México. 90 p.
Gómez AV, Angulo JO (2014) Review of characteristics and uses of the plant Moringa oleífera. Investigación & Desarrollo 22(2): 309-330.
Guzmán-Maldonado SH, Zamarripa-Colmenares A, Hernández-Duran LG (2015) Calidad nutrimental y nutracéutica de hoja de moringa proveniente de árboles de diferente altura. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 6(2): 317-330.
Haber M, Mishyna M, Martinez JI, Benjamin O (2019) Edible larvae and pupae of honey bee (Apis mellifera): Odor and nutritional characterization as a function of diet. Food chemistry 292: 197-203.
Li C, Xu B, Wang Y, Feng Q, Yang W (2012) Effects of dietary crude protein levels on development, antioxidant status, and total midgut protease activity of honey bee (Apis mellifera ligustica). Apidologie 43(5): 576-586.
Lozano O, Shimada AS, Ávila E (1978) Valor alimenticio de la semilla del Ramón (Brosimum Alicastrum) para el pollo y el cerdo. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias (34): 100-104.
Magaña-Magaña MÁ, Sanginés-García JR, Salazar-Barrientos LDL y Leyva-Morales CE (2017) Competitividad y participación de la miel mexicana en el mercado mundial. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias 8(1): 43-52.
Magaña-Magaña MA., Tavera-Cortés ME, Salazar-Barrientos LL, y Sanginés-García JR (2016) Productividad de la apicultura en México y su impacto sobre la rentabilidad. Revista mexicana de ciencias agrícolas 7(5): 1103-1115.
Medina-Flores CA, Guzmán-Novoa E, Aguilera-Soto JI, López-Carlos MA, Medina-Cuéllar SE (2019) Condiciones poblacionales y alimenticias de colonias de abejas melíferas (Apis mellifera) en tres regiones del altiplano semiárido de México. Revista mexicana de ciencias pecuarias 10(1): 199-211.
Medina-Flores CA, Guzmán-Novoa E, Saldívar-Frausto S, Aguilera-Soto J (2018) Effect of three energy-protein diets on the population and honey production of honey bee (Apis mellifera) colonies. Nova Scientia 10(20): 1-12.
Montero A, Martos A, Chura J (2012) Dietas artificiales en la crianza de la abeja melífera, Apis mellifera L. In Anales Científicos 73(1): 1-5.
Nates-Parra G (2016) Abejas. En: Iniciativa Colombiana de Polinizadores-Abejas ICPA, 1th. Ed. Universidad Nacional de Colombia, D.C, Bogotá, Colombia. 364p.
Núñez-Torres OP, Almeida-Secaira RI, Rosero-Peñaherrera MA, Lozada-Salcedo EE (2017) Fortalecimiento del rendimiento de abejas (Apis mellifera) alimentadas con fuentes proteicas. Journal of the Selva Andina Animal Science 4(2): 95-103.
Ozer HK (2017) Phenolic compositions and antioxidant activities of Maya nut (Brosimum alicastrum): Comparison with commercial nuts. International Journal of food properties 20(11): 2772-2781.
Paguia HM, Paguia RQ, Balba C, Flores RC (2014) Utilization and evaluation of Moringa oleifera L. as poultry feeds. APCBEE procedia 8: 343-347.
Pérez A, Sánchez T, Armengol N, Reyes F (2010) Características y potencialidades de Moringa oleífera, Lamark: Una alternativa para la alimentación animal. Pastos y forrajes 33(4): 1-1.
Poot-López GR, Gasca-Leyva E, Olvera-Novoa MA (2012) Producción de tilapia nilótica (Oreochromis niloticus L.) utilizando hojas de chaya (Cnidoscolus chayamansa McVaugh) como sustituto parcial del alimento balanceado. Latin american journal of aquatic research 40(4): 835-846.
Radovich T (2011) Farm and forestry production and marketing profile for Moringa (Moringa oleifera). In: Specialty crops for Pacific island agroforestry (Ed. C.R. Elevitch), pp. 1-10. Permanent Agriculture Resources (PAR): Holualoa, Hawai, USA.
Ramírez-Sánchez S, Ibáñez-Vázquez D, Gutiérrez-Peña M, Ortega-Fuentes MS, García-Ponce LL, Larqué-Saavedra A (2017) El ramón (Brosimum alicastrum Swartz) una alternativa para la seguridad alimentaria en México. Agroproductividad 10(1): 80-83.
Reyes-Sánchez N, Vivas J, Aguilar J, Hernández J, Caldera N (2018). Suplementación de cobayos (Cavia porcellus L.) con follajes fresco de morera (Morus alba) y moringa (Moringa oleífera). La Calera 18(30): 7-13.
Rivas-Vega ME, López-Pereira JL, Miranda-Baeza A, Sandoval-Muy MI (2012) Sustitución parcial de harina de sardina con Moringa oleífera en alimentos balanceados para juveniles de tilapia (Oreochromismossambicus x Oreochromisniloticus) cultivada en agua de mar. Biotecnia 14(2): 3-10.
Sarmiento-Franco L, McNab JM, Pearson RA, Belmar-Casso R (2002) Performance of broilers fed on diets containing different amounts of chaya (Cnidoscolus aconitifolius) leaf meal. Tropical Animal Health and Production 34(3): 257-269.
SAS Institute (2004) User’s guide statistics released 9.1, 2nd Ed. SAS Institute, Inc. Cary, North Carolina, USA. 5121p.
Solignac J, Delpiano J, Arza R, Figini E, Spagnuolo C, Poffer D, Fondevila NA (2014) Evaluación de suplementos proteicos en colonias de Apis mellifera. Memoria técnica de la 1ra reunión anual de la INTA, 28 de noviembre, Estación Experimental Agropecuaria General Villegas, Buenos aires Argentina. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_mt2014_solignac_evaluacion_suplementos_proteicos.pdf (Consultado: 24 junio 2019).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).