Biological activity of plant extracts from Mexican semi-desert to management of Fusarium oxysporum from tomato

Efectividad de extractos vegetales sobre Fusarium oxysporum

Authors

  • Marco Antonio Tucuch-Pérez Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Parasitología Agricola
  • Jose Jesus Bojorquez-Vega universidad Autonoma de Chapingo
  • Roberto Arredondo-Valdes Departamento de Nanobiociencia. Facultad de Ciencias Químicas. Universidad Autónoma de Coahuila
  • Francisco Daniel Hernández-Castillo Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro
  • Julia Cecilia Anguiano-Cabello Area de la Salud, Universidad LaSalle Saltillo

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2745

Abstract

Fusarium oxysporum causes losses in tomato production, to control it are used chemical fungicides that affect the environment and cause resistance problems; so alternatives such as plant extracts have been developed. The objective of the present work was to evaluate the biological effectiveness of plant extracts from the mexican semi-desert against F. oxysporum under greenhouse conditions. The treatments were: T1 = A. lechuguilla leaf (250 mg L-1), T2 = C. illinoinensis husk (250 mg L-1), T3 = L. graveolens leaf (500 mg L-1), T4 = L. graveolens stem (125 mg L-1), T5 = chemical witness, T6 = absolute witness (inoculated) and T7 = control; the incidence and severity of the disease, and morphometric variables were evaluated. A decrease in the incidence and severity of the disease was observed with extracts of A. lechuguilla leaf and L. graveolens stem, also a higher development in morphometric parameters of the plants. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Marco Antonio Tucuch-Pérez, Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Parasitología Agricola

    Estudiante de doctorado en parasitologia agricola de la universidad autonoma agraria antonio narro, con experiencia en fitopatologia, control biologico de enfermedades, extractos vegetales, micologia, produccion de metabolitos secundarios y manejo de enfermedades.

  • Jose Jesus Bojorquez-Vega, universidad Autonoma de Chapingo

    Estudiante de maestria la Universidad Autonoma de Chapingo, con experiencia en fitopatologia, manejo de enfermedades y de manejo y produccion de tomate bajo invernadero.

  • Roberto Arredondo-Valdes, Departamento de Nanobiociencia. Facultad de Ciencias Químicas. Universidad Autónoma de Coahuila

    Profesor investigador del departamento de nanobiciencias de la facultad de ciencias quimicas de la universidad autonoma de Coahuila, con experiencia en fitopatologia, metabolitos secundarios, extractos vegetales y fitoquimica.

  • Julia Cecilia Anguiano-Cabello, Area de la Salud, Universidad LaSalle Saltillo

    Profesora-investigadora del area de la salud de la Universidad LaSalle campus saltillo; con amplia experiencia en el uso de extractos vegetales, produccion de metabolitos secundarios, microbiologia, fitopatologia, biologia molecular y manejo de enfermedades.

Downloads

Published

2021-08-28

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

How to Cite

Tucuch-Pérez, M. A., Bojorquez-Vega, J. J., Arredondo-Valdes, R., Hernández-Castillo, F. D., & Anguiano-Cabello, J. C. (2021). Biological activity of plant extracts from Mexican semi-desert to management of Fusarium oxysporum from tomato: Efectividad de extractos vegetales sobre Fusarium oxysporum. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 8(2). https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2745

Most read articles by the same author(s)