Quality in fruits of varieties of Carica papaya L. under organic management
DOI:
https://doi.org/10.19136/era.a8nII.2965Abstract
Papaya (Carica papaya L.) is one of the most important crops in Mexico, so it is essential to evaluate varieties that have better morphoagronomic and quality characteristics. The present research aims to evaluate the morphological, productive and physicochemical quality of the fruits of the papaya cultivars Maradona-F1, Bela Nova-F1 and Maradol under organic management in the dry tropics. The research was carried out at the Autonomous University of Guerrero, Costa Chica Regional Center for Higher Education, Florencio Villareal, Guerrero, Mexico. The Maradona-F1 cultivar presented the highest values in maximum diameter (11.8 cm), however Maradol was higher in minimum diameter (9.0 cm). In maximum length, Maradona-F1 and Bela Nova-F1 expressed similar values (21.9 cm; 21.9 cm), as well as in length at maximum diameter (14.7; 14.3 cm). In fruit weight it was expressed that Maradona-F1 presented 1447.0 g. In pulp thickness Maradona-F1 was greater (27.94 mm). The most intense value in L * was presented by Maradol, however, Bela Nova-F1 had the highest values in a * (39.82) and b * (54.17). The highest percentage in titratable acidity was expressed by Bela Nova-F1 (0.14%). The highest pH was obtained by Maradol with a value of 5.89. In total soluble solids (° Brix) the hybrid Bela Nova-F1 expressed the highest value with 13.0 ° Brix. The Maradona F-1 and Bela Nova-F1 varieties have the best morphoagronomic and physicochemical characteristics, which makes them the most acceptable varieties for production in the dry tropics.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Ecosistemas y Recursos Agropecuarios
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de copyright
Los autores que se envían a esta revista aceptan los siguientes términos:
una. Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho a ser la primera publicación del trabajo con una licencia de atribución de Creative Commons que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
B. Los autores pueden establecer acuerdos complementarios separados para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en la revista (por ejemplo, en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
C. Se permite y se anima a los autores a difundir su trabajo electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como a una cita más temprana y más extensa del trabajo publicado. (Consulte El efecto del acceso abierto).