Repellent effect of three plant extracts on pests of the crop of Capsicum chinense

Authors

  • José Alberto Gio-Trujillo Tecnológico Nacional de México, Campus Conkal
  • José Luis Centro de Ciencias de Desarrollo Regional. Universidad Autónoma de Guerrero.

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a10nNEIII.3614

Keywords:

Azadirachta indica; Pachyrhizus erosus; Gliricidia sepium; Agricultural pests, Habanero Pepper

Abstract

The objective of the study was to evaluate the repellent effect of ethanolic extracts from seeds of Azadirachta indica, Pachyrhizus erosus and leaves of Gliricidia sepium, on pests in Capsicum chinense, Var. magnum orange. A block design was used with three treatments (T1: A. indica, T2: P. erosus, T3: G. sepium) and a negative control with five repetitions per treatment (lot of 15 plants). For the extraction of the treatments, the method of maceration and infusion in ethanol-distilled water was used. The treatments were applied every 7 days, spraying 15 ml/L of water. Twelve daily samplings were carried out for counting and visual identification of pests. In total, the incidence of eight pest species was observed. Bemicia tabasi, Epitrix spp. and Liriomyza spp. predominated in the crop. The ethanolic extract of G. sepium registered the lowest incidence of pests such as B. tabasi and Empoasca spp (p< 0.05).

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Author Biography

  • José Alberto Gio-Trujillo, Tecnológico Nacional de México, Campus Conkal

    Ingeniero agrónomo con orientación en fitotecnia, egresado del Instituto Tecnológico de Tizimín. Maestro en Ciencias en Manejo de Recursos Naturales Tropicales, por parte de la Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias. Con formación profesional y laboral inclinada a la línea de investigación en agroecología y ecología de microorganismos del suelo.  Como profesionista busco la alternativa ecológica a los problemas agropecuarios actuales, siempre con un pensamiento productivo, sustentable y de preservación, desde el control de orgánico de ectoparásitos de interés pecuario, manejo ecológico de plagas  agrícolas, producción orgánica de alimentos y manejo de microorganismos del suelo, desde su interés en la producción agrícola hasta su dinámica en el suelo e importancia ecológica.

    Ingeniero Agrónomo por el Tecnológico Nacional de México, Campus Tizimín (2008-2012). Maestría en Ciencias en Manejo de Recursos Naturales Tropicales por la Universidad Autónoma de Yucatán (2014-2016). Estudiante del Doctorado en Ciencias en Agricultura Tropical Sustentable. Tecnológico Nacional de México, campus Conkal (2020-). Correo institucional: DD20800277@conkal.tecnm.mx

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Published

2023-12-31

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

How to Cite

Gio-Trujillo, J. A., & José Luis. (2023). Repellent effect of three plant extracts on pests of the crop of Capsicum chinense. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 10(NEIII). https://doi.org/10.19136/era.a10nNEIII.3614

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