Analysis of coffee production (Coffea arabica L.), in Amatepec, Estado de Mexico

Authors

  • Gabriel Leguizamo-Sotelo Facultad de Ciencias Agrícolas - Universidad Autónoma del Estado de México. Campus Universitario “El Cerrillo”
  • Martha Lidya Salgado-Siclán Facultad de Ciencias Agrícolas - Universidad Autónoma del Estado de México. Campus Universitario “El Cerrillo”
  • Martín Rubí-Arriaga Facultad de Ciencias Agrícolas - Universidad Autónoma del Estado de México. Campus Universitario “El Cerrillo”

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a11n1.3840

Keywords:

Coffee growers, characterization, description, marginal, small coffee farmers

Abstract

The municipality of Amatepec with a planted area of 338 hectares is the main coffee producer in the State of Mexico, with the participation of 230 producers, it has a production volume of 393 tons. With the objective of knowing the socioeconomic, agronomic and cultural characteristics of coffee growers to establish an analysis of production in the municipality, between December 2021 and March 2022, information was collected in 18 locations, through an interview applied to 80 producers. 54 variables divided into the four aspects mentioned above were evaluated. The average age was 56.07 years, men predominate (81.2%), 30% of those interviewed have a bachelor's degree and 11.3% of these are teachers (primary school). 43.8% sell the coffee as ground, between $180.00 and $250.00 pesos per kilogram, thus 92.4% of the production is destined for the local market. 93.7% of producers market the bean as green or gold or as ground coffee, with incomes of $10,001.00 to $100,000.00 pesos annually (55.8%). More than 83.6% cultivate the Typical variety, with a diversity of frames and plantation densities, 31.1% of the plantations are older than 31 years. 81.3% of those interviewed receive technical assistance, which is provided by some public institution (97.3%). For some of them, coffee is the only source of income, whose distinctive strength is the altitude.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguirre CJF, Ramírez VBL, Trejo TB, Morales FFJ, Juárez SJP (2012) Producción de café en comunidades indígenas de México: benéficos sociales y ambientales. Agroproductividad 5: 34-41.

Bienestar (2022) Informe anual sobre la situación de pobreza y rezago social. Unidad de Planeación y Evaluación de Programas para el Desarrollo. Secretaria de Bienestar. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/699505/15_008_MEX_Amatepec.pdf. Fecha de consulta: 25 de octubre de 2023.

Cardoso SA (1999) Monografía municipal de Amatepec. Instituto Mexiquense de la Cultura. Primera edición. Toluca, Estado de México. https://sicc.gob.mx/ficha.php?table=fondo_editorial&table_id=406. Fecha de consulta: 30 de diciembre de 2023.

CONAPO (2023) Índices de marginación 2020. Consejo Nacional de Población. htpp://www.gob.mx/conapo/documentos/índices-de-marginacion-2020-284372. Fecha de consulta: 31 de diciembre de 2023.

Didier TN (2018) Experiencias campesinas en cafeticultura orgánica. Universidad Autónoma Chapingo (UACh). Centro Nacional de Investigación, Innovación y Desarrollo Tecnológico del Café (CENACAFE). Huatusco, Ver. México. 103p.

Fair Trade (2022) Farmers and workers. Fair Trade Organization. https//www.fairtrade.org.uk/Farmes-and-Workers/Coffe. Fecha de consulta: 30 de noviembre de 2022.

García-Domínguez UJ, Villegas-Aparicio Y, Duran-Medina E, Carrillo-Rodríguez CJ, Sangerman-Jarquín DMa, Castañeda-Hidalgo E (2021) Descripción y análisis de productores de café en la región Mixe, Oaxaca. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 12: 1235-1247. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2781.

González RFJ, Sangerman JDMa, Rebollar RS, Omaña SJM, Hernández MJL (2019) El proceso de comercialización de café en el sur del Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 10: 1195-1205. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2781.

Harvey CA, Pritts AA, Zwetsloot MJ, Jansen K, Pullema MM, Armbrecht I, Avelino J, Barrera JF, Bunn C, Hoyos GJ, Isaza C, Muños UJ, Pérez ACJ, Rahn E, Robiglio V, Somarriba E, Valencia V (2021) Transformation of coffe-growing landscapes acroos Latin America. A review. Agronomy for Sustainable Development 41: 2-19. https://doi.org/10.1007/s13593-021-00712-0.

Hernández SR, Fernández CC, Baptista LMP (2018) Metodología de la investigación: las rutas cuantitativas y mixta. Ed. McGraw Hill-Interamericana Editores. México. 714p.

Jaramillo-Villanueva JL, Guerrero-Carrera J, Vargas-López S, Bustamante-González A (2022) Percepción y adaptación de productores de café al cambio climático en Puebla y Oaxaca, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 9(1): 1-13. DOI: 10.19136/era.a9n1.3170.

Leguizamo-Sotelo G, Ramírez-Dávila JF, Salgado-Siclán ML, Partida-Sedas JG, Rubí-Arriaga M (2023a) Tipificación de la cafeticultura en Temascaltepec, Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 14(6): 1-8. https://doi.org/10.29312/remexca.v14i6.3299.

Leguizamo-Sotelo G, Rubí-Arriaga M, Salgado-Siclán ML, Ramírez-Dávila JF (2023b) Panorama de la cafeticultura en el contexto internacional, nacional y en el Estado de México. En: Herrera-Tapia F, Rubí-Arriaga M, Rivera-Rojo CR (eds) Café Mexiquense, producción, mercado y política pública. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. México. pp. 21-45. https://www.iica.int. Fecha de consulta: 9 de agosto de 2023.

Leguizamo-Sotelo G, Salgado-Siclán, ML, Rubí Arriaga, M (2023c) Aspectos sociodemográficos, económicos, agronómicos y culturales de los cafeticultores del municipio de Sultepec, Estado de México. Acta Agrícola y Pecuaria 9(1): 1-13. https://doi.org/10.30973/aap/2023.9.0091015.

Moguel P, Toledo VM (1996) El café en México, ecología, cultura indígena y sustentabilidad. Revista Ciencias 43: 40-51.

Morales-Ramos V, Escamilla-Prado E, Muñoz-Rodríguez M, Velázquez-Morales JA, Spinoso-Castillo JL (2021) Estado de México. En: Morales-Ramos V, Escamilla-Prado E, Muñoz-Rodríguez M, Velázquez-Morales JA, Spinoso-Castillo JL (eds) Perfiles de calidad del café de México. Colegio de Posgraduados. Texcoco, Estado de México. pp. 297-301.

Murray RS, Larry JS (2009) Estadística. 4ta edición. Editorial Mc Graw-Hill/Interamericana Editores S.A de C.V. México. 577p.

OIC (2022) Datos históricos del comercio del café. Organización Internacional del Café.

https://www.ico.org/es/new_historical_c.asp. Fecha de consulta: 3 de febrero de 2022.

Panhuysen S, Pierrot J (2020) Coffee barometer 2020. Hivos. https://coffeebarometer.org/. Fecha de consulta: 3 de diciembre de 2022.

Peralta JJ, Arana CJJ, Servín JR, Garza BLE (2018) Prácticas colaborativas y costos de transacción en el sector cafetalero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 9: 237-243.

Pérez-Constantino A, Ramírez-Dávila JF, Gutiérrez-Rodríguez F, Pérez-López DJ (2023) Comportamiento espacial de roya del cafeto en Amatepec, Estado de México. Revista Acta Universitaria. Multidisciplinary Scientific Journal 33: 1-14. DOI: 10.15174/au.2023.3870

PMDUM (2020) Amatepec, clave geoestadística no. 15008. Prontuario de Información Geográfica Municipal de los Estados Unidos Mexicanos. http;//seduv.edomexico.gob.mx/planes_municipales/Amatepec/PMDU%Aamatepec%A.pdf. Fecha de consulta: 3 de septiembre de 2022.

Rivera-Rojo CR, Herrera-Tapia F, Ovando-Aldana W (2023) Análisis de redes sociales entre actores clave de la producción de café en el Estado de México, 2023. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional: Estudios Sociales 33 (62): 1-31. https://doi.or/10.24836/es.v33i62.1373.

Robledo-Martínez JD, Díaz-Cárdenas S, Martínez-Munguía L, Córdova-Santamaría MS (2023) La cafeticultura del Estado de México en una perspectiva de largo plazo. En: Herrera-Tapia F, Rubí-Arriaga M, Rivera-Rojo CR (eds) Café Mexiquense, producción, mercado y política pública. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. México. pp. 46-69. https://www.iica.int. Fecha de consulta: 2 de noviembre de 2023.

SIACON-SADER (2022a) Datos de producción anual. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesca-Secretaria de Desarrollo Rural. https://nube.siap.gob.mx/index.php/s/Nt0HGfx121vk15. Fecha de consulta: 3 de marzo de 2022.

SIACON-SADER (2022b) Consulta de datos estadísticos para el ciclo de producción. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesca- Secretaria de Desarrollo Rural. https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430. Fecha de consulta: 30 de diciembre de 2023.

Tablas GI, Guerrero RJD, Aceves RE, Álvarez CMN, Laínez LE, Olvera HJI (2021) El cultivo del café en Ojo de Agua de Cuauhtémoc, Malinaltepec, Guerrero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 12: 1031-1042. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2736.

Vázquez LP, Espinoza AJJ, González MA, Guerrero RLA (2022) Características de productores y plantaciones de café en la zona norte de Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 28: 101-110. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i28.3266.

Vázquez-López P, Hernández-Romero O, Vivar-Miranda R, González-Mancilla A (2017) Producción de café a pequeña escala (Coffea arabica L.) en Chiconquiaco Veracruz, México. Revista Agro Productividad 10: 37-42.

Downloads

Published

2024-02-08

Issue

Section

SCIENTIFIC ARTICLE

How to Cite

Leguizamo-Sotelo, G., Salgado-Siclán, M. L., & Rubí-Arriaga, M. (2024). Analysis of coffee production (Coffea arabica L.), in Amatepec, Estado de Mexico. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 11(1). https://doi.org/10.19136/era.a11n1.3840

Similar Articles

31-40 of 97

You may also start an advanced similarity search for this article.