Nutritional characterization of the native fish Eleotris picta

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a12n2.4228

Keywords:

Aquaculture nutrition, production performance, amino acids, fatty acids, native species

Abstract

The spotted sleeper (Eleotris picta), a native fish of the tropical eastern Pacific, shows a promising nutritional profile for its potential use in aquaculture. This study evaluated its bromatological composition, including meat-to-bone ratio, protein, fat, carbohydrate, ash content, as well as amino acid and fatty acid profiles. A carcass yield of 88.4 ± 1.2% and fillet yield of 23.1 ± 12.6% were obtained, values comparable to those of commercial species such as Oreochromis niloticus, Oncorhynchus mykiss, and Ictalurus punctatus. On a dry matter basis, the fillet contained 77.1 ± 18.2% protein and 2.3 ± 1.3% lipids. Lysine content reached 13.3 ± 5.2%, surpassing that of other freshwater species. Additionally, the lipid profile showed 10.4 ± 0.3% fatty acids, with high levels of EPA and DHA. These results support the potential of E. picta as a valuable alternative for the diversification of freshwater aquaculture species.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC (1995) Official methods of analysis of AOAC international. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia. 1298p. https://doi.org/10.1093/jaoac/80.6.127A.

Badillo-Zapata D, Correa-Reyes G, D’Abramo LR, Lazo JP, Toro-Vázquez JF, Viana MT (2010) Efecto de sustituir el aceite de pescado dietético con aceites vegetales en la composición de ácidos grasos del tejido muscular de juveniles de lenguado de California (Paralichthys californicus). Ciencias Marinas 36(2): 121-133.

Basto-Rosales MER, Carrillo-Farnés O, Montoya-Martínez CE, Badillo-Zapata D, Oca GGR-M de, Álvarez-González CA, Nolasco-Soria H, Villasante FV (2020) Meat protein quality of Dormitator latifrons (Pisces: Eleotridae): arguments for use by rural communities. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 7. https://doi.org/10.19136/era.a7n1.2172

Bermúdez-Medranda AE, Santana-Piñeros A, Isea-León F, Cruz-Quintana Y (2021) Evaluación sensorial y estimación del rendimiento cárnico del chame Dormitator latifrons. AquaTechnica: Revista Iberoamericana de Acuicultura 3: 55-60. https://doi.org/10.33936/at.v3i2.3661

Carranza EO (2018) Rendimiento corporal de especies de peces nativos del Golfo de Fonseca de Honduras. Revista Ciencia y Tecnología 23: 46-59. https://doi.org/10.5377/rct.v0i23.6860

Castro-González MI, Maafs-Rodríguez AG, Galindo-Gómez C (2013) Perfil de ácidos grasos de diversas especies de pescados consumidos en México 61(4): 981-1998.

Ciappini MC, Gatti MB, Cabreriso MS (2019) Perfil lipídico de tres especies de pescados de agua dulce: Boga (Leporinus obtusidens), Dorado (Salminus brasiliensis) y Surubí (Pseudoplatystoma coruscans). Revista de Ciencia y Tecnología 32: 33-38.

Eder V, Ines CS, Hector M, Gon C (2022) Análisis bromatológico de la carne pez diablo Hypostomus plecostomus, para su aprovechamiento. Revista Ingeniantes 1: 31-34.

Eslava (2009) Estimación del rendimiento y valor nutricional del besote Joturus pichardi Poey, 1860 (Pisces: Mugilidae). Revista MVZ Córdoba 14: 1576-1586. https://doi.org/10.21897/rmvz.366

FAO (2022) El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2022. Aprovechar la automatización de la agricultura para transformar los sistemas agroalimentarios. https://doi.org/10.4060/cb9479es

Flores-Monter YM, Crespo-Guerrero JM (2023) Hábitos de consumo y valor nutricional de los recursos marinos entre los pescadores de Yucatán, México. Investigaciones Geográficas 110: e60690. https://doi.org/10.14350/rig.60690

Folch J, Lees M, Stanley GS (1957) A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. Journal of biological chemistry 226(1): 497-509.

García-Macías JA, Núñez-González FA, Chacón-Pineda O, Alfaro-Rodríguez RH, Espinosa-Hernández MR (2004) Calidad de canal y carne de trucha arco iris, Oncorhynchus mykiss Richardson, producida en el noroeste del Estado de Chihuahua. Hidrobiológica 14: 19-26.

González M, Rodríguez J, López M, Vergara G, García A (2016) Estimación del rendimiento y valor nutrional de la vieja azul (Andinoacara rivulatus). Revista de Investigación Talentos 3: 36-42.

González-Torres L, Tellez-Valencia A, Sanpedro JG, Nájera H (2007) Las proteínas en la nutrición. Revista Salud Pública y Nutrición 8(2).

Izquierdo-Córser P, Torres-Ferrari G, Barboza de Martínez Y, Márquez-Salas E, Allara-Cagnasso M (2000) Análisis proximal, perfil de ácidos grasos, aminoácidos esenciales y contenido de minerales en doce especies de pescado de importancia comercial en Venezuela. Archivos Latinoamericanos de Nutrición 50: 187-194.

Lara-Rivera AL, Parra-Bracamonte GM, Sifuentes-Rincón AM, Gojón-Báez HH, Rodríguez-González H, Montelongo-Alfaro IO (2015) El bagre de canal (Ictalurus punctatus Rafinesque, 1818): Estado actual y problemática en México. Latin American Journal of Aquatic Research 43: 424-434. https://doi.org/10.3856/vol43-issue3-fulltext-4

Llanes-Iglesias J (2024) Rendimiento productivo de Clarias gariepinus alimentados con dietas alternativas. Tropical Aquaculture 2: e5731. https://doi.org/10.19136/ta.a2n2.5731

López-Huerta JM, Vega-Villasante F, Viana MT, Carrillo-Farnés O, Badillo-Zapata D (2018) First report of nutritional quality of native fish Dormitator latifrons (Richardson, 1844) (Perciformes: Eleotridae). Latin American Journal of Aquatic Research 46(4): 849-854. https://doi.org/10.3856/vol46-issue4-fulltext-24.

Mamani M (2017) Análisis bromatológico de la canal de trucha arco iris (Oncorhynchus mykiss) producida con alimento fresco y balanceado en jaulas flotantes, Chucuito-2024. Revista de Investigaciones: Escuela de Posgrado de la Universidad Nacional del Altiplano de Puno 6: 3. https://doi.org/10.26788/riepg.v6i2.37

Miller RR, Minckley WL, Norris SM (2009) Peces dulceacuícolas de México. CONABIO. SIM, A.C. ECOSUR. México. 559p.

Nguyen NH, Ponzoni RW, Abu-Bakar KR, Hamzah A, Khaw HL, Yee HY (2010) Respuesta correlacionada en el peso del filete y el rendimiento a la selección para un mayor peso de cosecha en tilapia de cultivo mejorada genéticamente (cepa GIFT), Oreochromis niloticus. Aquaculture 305: 1–5. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2010.04.007

Njinkoué, JM, Barnathan G, Miralles J, Gaydou EM, Samb A (2002) Lipids and fatty acids in muscle, liver and skin of three edible fish from the Senegalese coast: Sardinella maderensis, Sardinella aurita and Cephalopholis taeniops. Comparative Biochemistry and Physiology Part B 131: 395-402. https://doi.org/10.1016/s1096-4959(01)00506-1

Restrepo TI, Díaz GJ, Pardo C. SC (2012) Peces dulceacuícolas como alimento funcional: perfil de ácidos grasos en tilapia y bocachico criados en policultivo. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial 10: 44-53.

Rojas-Runjaic B, Perdomo DA, García DE, González-Estopiñán M, Corredor Z, Moratinos P, Santos O (2011) Rendimiento en canal y fileteado de la tilapia (Oreochromis niloticus) variedad Chitralada producida en el estado Trujillo, Venezuela. Zootecnia Tropical 29: 113-126.

Sikorski Z (1994) Tecnología de los productos del mar: Recursos, composición nutritiva y conservación. Editorial Acribia, S.A. Zaragoza, España. 342p.

Tonsin OV, Gabriel SS, Wukatda SS, Simon I, Mhd I, Bolong AMA (2121) Fillet yield and length-weight relationship of five fish species from lower benue river, Makurdi, Nigeria. Tropical Life Sciences Research 332(1): 163-174. https://doi.org/10.21315/tlsr2021.32.1.10

Torre-Valdez HC de la, Peralta-Salazar Y, Olivas-Valdez E, Durazo-Bringas MG (2020) Factores que determinan la competitividad del Parque Acuícola Cruz de Piedra en Empalme, Sonora, México. Revista de El Colegio de San Luis 10. https://doi.org/10.21696/rcsl102120201100

Valenzuela R, Tapia O G, González E M, Valenzuela B A (2011) Ácidos grasos omega-3 (EPA y DHA) y su aplicación en diversas situaciones clínicas. Revista Chilena de Nutrición 38: 356-367. https://doi.org/10.4067/S0717-75182011000300011

Downloads

Published

2025-06-16

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

How to Cite

Belmonte-Romo, A. E., Barreto-Curiel, F., Vega-Villasante, F., Martínez-Franco, A. N., Aguirre-García, Z. E., & Badillo-Zapata, D. (2025). Nutritional characterization of the native fish Eleotris picta. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 12(2). https://doi.org/10.19136/era.a12n2.4228

Most read articles by the same author(s)