Yield and nutraceutical quality of tomato fruits in organic substrates

Autores/as

  • Lilia Salas Pérez Universidad Politécnica de Gómez Palacio
  • José Luis García Hernández UJED
  • Candido Márquez Hernández Universidad Juárez del Estado de Durango
  • Manuel Fortis Hernández Instituto Tecnológico de Torreón
  • Josue Raymundo Estrada Arellano 4Facultad de Ciencias Biológicas-Universidad Juárez del Estado de Durango
  • Juan Ramón Esparza Rivera Facultad de Ciencias Quimicas-Universidad Juárez del Estado de Durango
  • Pablo Preciado Rangel Instituto Tecnológico de Torreón

DOI:

https://doi.org/10.19136/era.a4n10.995

Palabras clave:

organic fertilizers, lycopene, protected agricultura,

Resumen

The objective of this study was to determine the proportion of sand, solarized manure, vermicompost and soil capable of increasing tomato fruit yield and lycopene content. The treatments were: T1: 80 % Sand- 20 % Vermicompost (SV), T2: 80 % Sand- 20 % Solarized manure (SSM1), T3: 80 % Sand - 20 % Pelite ?Steiner solution (SPSS), T4: 80 % Sand- 5 % Soil - 15 % Vermicompost (SSoV), T5: 85 % Sand - 15 % Solarized manure (SSM2) and T6: 80 % Sand - 5 % Soil - 15 % Solarized manure (SSoSM). The organic substrates T5, T4, T1 and the control (T3) obtained larger fruits and yields. The lycopene content in tomato fruits grown in the organic substrates was 26 % higher than that obtained in the control treatment. Organic fertilizers improve the nutraceutical quality of tomato fruits, without signi cantly degrading yield. 

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Referencias

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Publicado

2016-12-21

Número

Sección

NOTAS CIENTÍFICAS

Cómo citar

Salas Pérez, L., García Hernández, J. L., Márquez Hernández, C., Fortis Hernández, M., Estrada Arellano, J. R., Esparza Rivera, J. R., & Preciado Rangel, P. (2016). Yield and nutraceutical quality of tomato fruits in organic substrates. Ecosistemas Y Recursos Agropecuarios, 4(10), 169-175. https://doi.org/10.19136/era.a4n10.995

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